
Ingen kan väl ana att denna mumsiga pepparkaka är gjord på bark…
Inga andra kryddor är tillsatta!
Barkmjöl förknippades av den äldre generationen inte med något positivt utan med svält och krig.
Men hos olika folkgrupper i Sibirien och i den samiska kulturen var det stapelföda, dvs en del av ingredienserna i den dagliga matlagningen. Barkmjöl kan göras av olika trädslag. Här använder vi innerbarken på tall. Rätt framställt är det en spännande och välsmakande krydda som kan användas i bröd eller som kryddning i t ex denna ”pepparkaka”.
Ingredienser:
om du vill ha det ännu skogigare så kan du tillsätta:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj & bröa en sockerkaksform.
2. Smält smöret & häll i mjölken, ställ åt sidan. Vispa ägg & socker vitt & pösigt. Blanda med smöret och mjölken.
3. Blanda ihop dinkelmjöl, tallbarksmjöl och bakpulver i en bunke och vänd sedan i äggsmeten.
4. Rör i vätskan och ev. lingonsylten och björksavssirapen. Rör till en jämn smet.
5. Häll upp i formen & grädda sedan i mitten av ugnen i 30-40 min. Stick i kakan för att se om den är färdig.
Men hur gör jag barkmjöl?
Jag har smakat barkbröd som smakat hemskt. Där har man fått alla sina fördomar bekräftade.
2020 kommer vi att erbjuda en kurs i att göra eget barkmjöl. Du får lära dig hur man gör och får med dig bark eller barkmjöl hem. Här hittar du länk till bokningen:
boka kurser och retreat på Urnatur
och – en liten ekonomisk kalkyl till dig som är skogsägare:
Tallbarken i denna kaka framställdes av innerbarken av en ca 50-årig tall. För kul skull gjorde vi en liten uträkning:
Kuriosa – men visar ganska tydligt som bara ett exempel hur du kan använda skogen på annat sätt – och på den dåliga lönsamheten om man bara säljer till skogsindustrin direkt.
Så kan du tjäna pengar på skogen och ha den kvar!
med 30 års erfarenhet av att jobba med biologisk mångfald på egen gård, ekoturism, mångbruk
kurser, nyhetsbrev…
Vi skickar endast om det händer något vi verkligen vill informera om…