svampodling på stockar

Gissa vad snopen jag var när jag plötsligen såg svampar som växte rakt ut ur korgen!
Hade ju nästan helt glömt bort min lilla undangömda svampodling med ostronskivling som stod i ett ouppvärmt rum med handduk över. Det roliga med ostronskivling (Pleurotus ostreatus) är att det är en vanlig svamp och en fin matsvamp. Den växer även vilt här på gården! I naturen förekommer den på multnande trädstammar. När den odlas kommersiellt kallas den ostronskivling men annars så heter den ostronmusseron.

Stockodling

Ja nu har jag äntligen gett mig in i svampodlingens värld. Med fokus på stockodling. Det är något jag har velat pröva på sedan länge! Där får man ha längre tålamod innan man kan förvänta sig någon skörd. Ska bli spännande att se hur det går. Jag har ympat på olika stockar: ek, björk, sälg, ask och al. Och både med shiitake och ostronskivling. 

Nu har jag borrat stockarna, pluggat dom med svampmycel, penslat igen hålen med smält bivax – och nu står stockarna där och jag får vänta. Och vänta. Ja och vattna ska man visst också ibland så de inte torkar ut. 

Jag har säkert gjort en massa fel. Som att stockarna har legat i knallsolen lite för länge och pluggarna kanske inte var perfekt färska. Men jag tror ändå det ska funka och någonstans måste man ju börja. Kanske inte med maximal skörd, men jag vill ju egentligen bara se om det går. Coolt vore det att på sikt kunna erbjuda våra gäster svamp från egen odling bland grönsakerna i utomhusköket. Nu står stockarna bakom ladugården – där är det skugga och jag har nära till vattenslangen. Roligt att kunna vidareförädla ”veden” och det ska bli spännande att se om det skiljer sig mellan de olika träslagen.
Däremot skulle jag nog nästa gång använda lite klenare stockar som är lättare för mig att kånka runt på och hantera, och kanske stockar med mindre lavpåväxt… 

Smakmässigt var ostronskivlingen också en höjdare kan jag berätta. Lite skeptisk var jag eftersom jag tyckte det inte luktade eller doftade just nånting när jag fräste till svampen – men supergott blev det. Gjorde en svampsås med stekt svamp och rödlök, och smaksatt med salt, peppar, persilja – och grädde förstås. Vi åt det med frasvåfflor 🙂

2 tankar om “svampodling på stockar

  1. Ànneli G says:

    Åh det här låter ju så bra och spännande!
    Har själv några stockar i ett hörn på skärgårdsön jag hoppas kunna göra samma sak med.
    Hoppas allt går bra med svampstocksarna!
    Heja heja!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två − 1 =