restaurering av hassellunden

Många frågar oss vad vi gör på hösten och vintern…
Här kommer därför en liten video där vi visar hur vi på Urnatur jobbar med restaurering av våra marker för att öka den biologiska mångfalden. Här öppnar vi upp en igenvuxen hassellund genom att ta bort granar, björkar, ringbarka aspar och alar, frihugga ekar och glesa ut i hasseln.

Det blir fort en tjock matta av ris som på bilden. Vi eldar upp riset och kör ut virket som ved (asp, al, mm) och björkmassaved (som vi säljer). Slitsamt – men det blir väldigt vackert och trivsamt både för djur och natur – och oss människor.

Betesdjuren gör ett fantastiskt jobb med att hålla landskapet öppet. När ett område inte betas under några år eller av för få djur så växer det igen. Först kommer långt gräs och sedan sly. När slyet har nått en höjd och grovlek att inte djuren kan äta av topparna eller böja ner slyet så kan inte djuren få bort det själva längre även om man släpper på djur. Det blir fort mycket sly och av dem blir det många små träd – och därinne blir det förstås väldigt mörkt. 

Ekar till exempel vill gärna stå öppet och gillar inte att det börjar växa upp träd under dem och nära dem. På trängda ekar ser man att de understa grenarna dör. Står de väldigt trängda dör hela eken.

En hassellund är ett exempel på en biotop som kräver aktiv skötsel. Växer den igen så tappar den mycket av sina biologiska värden. För länge sedan fanns en naturlig vild megafauna som betade här med bland annat uroxar och vildhästar. Idag när uroxen och vildhästen är utrotad måste tamboskap, hästar och andra betesdjur ersätta dem.
några insikter att förmedla:
Det är viktigt att inse att det efter en restaurering behövs betande djur som fortsätter hålla hassellunden (eller annat betespräglat öppet eller halvöppet landskap)  öppen om man vill restaurera och / eller bevara den biologiska mångfalden. 

 

2 tankar om “restaurering av hassellunden

 1. Eva-Lott Andersson says:

  Hej,
  Det låter intressant och ett fint initiativ både före natur/klimat och inte desto mindre träffa likasinnade. Den 21/12 så fungerar det dock ej för oss. Hoppas det blir fler tillfällen och kanske i mellandagarna som ni skrev.
  Önskar er en fröjdefull jul!
  Lotti och Tobbe

  • Ulrika says:

   Hej Lotti och Tobbe
   Imorgon ska det bli fint väder och då ska vi passa på att elda igen – lade just ut nytt evenemang på fb… Vet att det är väldig kort framförhållning – men kanske det kan funka ändå 🙂 Hoppas det…!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 − 13 =